Countdown to Christmas: Soep van doperwtjes met gekonfijte eidooier, gemarineerd buikspek en crème fraîche
18 Dec 2020 | ReceptenNu dat de restaurants jammer genoeg gesloten zijn helpt keukengoeroe Leon Looijenstein, Chef van restaurant The Living Room in het Babylon Hotel Den Haag, thuiskoks graag een handje. Iedere week presenteert Leon een nieuw recept waarmee je tijdens de kerstdagen ongetwijfeld de show zal stelen.
Soep van doperwtjes met gekonfijte eidooier, gemarineerd buikspek en crème fraîche
In de winter gaat er niks boven een heerlijk kopje soep. En het is vooral de Oud-Hollandse klassieker erwtensoep die ons in de koude decemberdagen nog altijd goed weet te bekoren. Maar tijdens het kerstdiner wil je natuurlijk niet zómaar een erwtensoepje voorschotelen. Daarom heeft Chef Leon Looijenstein van restaurant The Living Room in Den Haag speciaal voor de kerstdagen de klassieker in een nieuw jasje gestoken.
En het fijnste van dit soeprecept, aldus Chef Leon? "Het meeste kan je lekker een dag van tevoren al voorbereiden, scheelt een hoop stress de dag ervoor, zeker als je het met een mooi glas wijn erbij maakt."
Ingrediënten (4 personen):
Voor het buikspek:
- 150 gram buikspek (het liefst 3*beter leven)
- 20 gram zoute sojasaus
- 20 gram zoete sojasaus
- 10 gram gembersiroop
- Rasp en sap van halve limoen
- 1 geperste knoflook teen
Voor de soep van doperwtjes:
- 250 gram diepvries erwtjes (laat ze ontdooien voordat je
start)
- 50 gram knolselderij blokjes
- 50 gram witte ui blokjes
- 50 gram prei ringen
- 1 teen knoflook geperst
- 6 deciliter water
Voor de eidooier:
- 4 deciliter soja olie
- 4 verse eitjes (medium)
Bereidingswijze
Voor het buikspek: (doe dit de dag ervoor):
1) Snij de vetzijde in met een mesje en maak er ruitjes in.
2) Meng de overige ingrediënten en wrijf het over de buikspek.
3) Leg het in een ovenschaal met de marinade erbij en gaar ongeveer 1,5-2 uur op 125 graden in de oven (afgedekt). Tussendoor af en toe het spek draaien zodat de marinade goed op wordt genomen. Als hij echt goed gaar is (je kan er een mesje in steken; valt het vlees direct weer van het mes, dan zit je goed).
4) Laat het vlees afgedekt goed afkoelen. Bij het afmaken van het gerecht snij je 4 mooie blokjes en bak deze krokant in een koekenpan.
Voor de soep: (kun je ook een dag van tevoren maken):
1) Het water met de andere ingrediënten koken (behalve de doperwten).
2) Als de groenten bijna gaar zijn, mogen de doperwten erbij. Laat het goed doorkoken.
3) Daarna met de staafmixer de soep glad mixen en de soep door een fijne zeef wrijven, zodat er een dikkere soep overblijft
4) Breng op smaak met zout en peper. Extra lekker is om er wat fijngesneden dragon doorheen te doen (doordat je de doperwtjes pas op het laatste erdoor doet, blijft de soep mooi groen.
Voor de eidooiers:
1) Zet de oven op 60 graden en vul een ovenschaal met de olie en scheidt de eieren.
2) Laat de eidooiers voorzichtig in de olie zakken (let op, de dooiers moeten onder staan).
3) Plaats in de oven voor ongeveer 1,5 uur. Je hoeft je geen zorgen te maken dat de dooier te gaar wordt, hij wordt namelijk niet warmer dan 60 graden.
4) Voor het serveren voorzichtig uit de olie scheppen en iets afdeppen. Breng de eidooiers op smaak met wat zeezout.
De crème fraîche:
1) Breng op smaak met zout en peper en sla stijf met een garde zodat je er mooie quenelles van kan scheppen.
Opdienen:
1) Zorg voor warme diepe borden, leg er een stukje krokant gebakken buikspek in, leg een eidooier erbij en een quenelle van creme fraiche. Garneer met een mooie cress soort.
2) Giet aan tafel de soep erbij. Lekker met wat zuurdesembrood en boerenboter met zeezout!
Eet smakelijk en maak er ondanks alles een bijzondere kerst van met elkaar!
Vier Kerst bij Babylon
Laat je je toch liever lekker in de watten leggen deze kerst door vóór je te laten koken? Boek je verblijf bij het Babylon Hotel, inclusief kerstdiner van restaurant The Living Room (waar je dus ook van dit heerlijke gerecht op je kamer van kunt genieten).